DAVET KODU İLE KAYIT OLANLAR İÇİN GEÇERLİDİR.

SEO’nun Doğru Bilinen Yanlışları

Türkiye’nin SEO konusuna yavaş yavaş ısındığı şu günlerde, özellikle bu işi yapan firma ve kişilerin sayılarının artması ile birlikte, ortada kontrolsüz olarak çoğalan bir bilgi havuzu oluşmaya başladı. Ancak ne yazık ki, insanlığın var oluşundan bu yana olduğu gibi, her yeni öğrenilen / keşfedilen sistemde ilk başlarda bazı hatalar, bilgi kirlilikleri, yanlışlıklar olabiliyor.

Maalesef, ekosistemde gerçek anlamda sektörel tecrübesi olmadan SEO seminerleri, konferansları, dersleri veren hatta kitap yazan kişilerle aynı ülkede SEO sektöründeyiz. Bizlere düşen görev ise bu tarz durumlarda gündemi takip ederek, gerek deneme yanılma yöntemleri, gerekse var olan projelerin analizlerinden yola çıkarak bazı fikirler edinmek ve bunları doğru kanalları kullanarak kişilere ulaştırmaktır.

Netvent SEO Ekibi olarak sizlere bu yazımızda doğru bilinen yanlışları açıklamaları ve örneklemeleri ile vereceğiz. Sizlerinde bu konuda katkılarını bekliyoruz.

Yanlış: SEO okuyarak ve dinleyerek öğrenilebilir.

Doğru: SEO anlatılmaz YAŞANIR!

Netvent SEO ekibi olarak bu konu üzerine oldukça mesai harcadığımızı söyleyebilirim. SEO en doğru nasıl öğrenilebilir? SEO kaynakları tek başına yeterli midir? Ben bu durumda sizlere SEO’yu gerçek hayatla bağdaştırmanızı öneriyorum. Ehliyet alırken, ilk önce bir sınava tabi oluyoruz. Akabinde sınavda eğer yeterli puanı elde edebilirsek, direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyoruz. Yani ilk önce bilgi daha sonra pratik. Arama motoru optimizasyonunda yapmanız gereken olay tam olarak budur: İlk önce kaynaklardan bilgi edinmek, daha sonra edindiğimiz bu bilgileri deneme yanılma yapmak amacı ile pratiğe dökmek. Başlıkta da belirttiğim üzere SEO anlatılmaz yaşanır!

Yanlış: Panda çok kötüdür.

Doğru: Panda çok sevimli bir hayvandır.

Webmaster ve SEO dünyasında Panda’nın namı son 3 senedir oldukça kötüdür. Bunun sebebi Google’ın 24 Şubat 2011 tarihinde ilk panda güncellemesini çıkarması ile birlikte Google arama sorgularının yaklaşık %11.8’inin etkilenmesidir. Bu oran devasa bir rakama denk gelmekle birlikte birçok internet devini etkilemişti. 25 Eylül 2014 tarihi ile birlikte 27. Panda güncellemesini yayınlayan Google’ın web sitelerine verdiği mesaj açık ve netti: ‘’Content is King!‘’. Panda algoritması ile birlikte birçok spam içeriğe sahip site Google okyanusunun dibini boylamıştır. Dolayısı ile kullanıcı deneyimine ve zengin içeriğe önem veren bir güncelleme olduğu için Netvent SEO Ekibi olarak Panda’yı destekliyoruz ve Panda’yı seviyoruz.

Yanlış: İçerik tek başına yeterlidir.

Doğru: İçerik, doğru alt yapı, doğru zamanlama ve doğru kanal ile birlikte kraldır.

Panda güncellemesinde değindiğimiz üzere “kullanıcı için içerik” üretmek ana hedef oldu. Zira özellikle sosyal medyada sıkça paylaşılan, bloglarda ve haber sitelerinde konuşulan içerikler, arama motorları tarafından güvenilir ve yararlı olarak algılanmaya başladı. Dolayısı ile içeriğin kalitesi bu içeriğin hedef kitleye yayılmasını sağlayan en önemli etkenlerden birisi. Lakin, Panda, Hummingbird ve Penguin güncellemeleri ile birlikte bizlerin öğrenmiş olduğu, içeriğin tek başına yeterli olmayacağı, bunun yanında, iyi bir kullanıcı deneyimi (sayfa açılış hızı, tasarım vs.) ve yüksek site dışı SEO değerlerine sahip(Domain Authority, Page Authority) olması gerektiğidir. Bütün bunlarla birlikte ise içeriklerin hedef kitlelerine göre doğru mecra ve doğru zamanlama ile servis edilmesi gerekir.

Netvent olarak Inbound yaklaşımı ile birlikte öncelikle kullanıcı odaklı ve sonrasında anahtar kelimeleri içeren SEO dostu içerikler üretmek, hem müşterilerimizin dönüşüm oranlarını hem de ortalama ziyaret sürelerini arttırdı. Bu bağlamda, SEO için içerik üretmek, içerik pazarlaması dediğimiz yeni bir alanın kapsamı altına girmiş oldu.

Etkili içerik pazarlaması ile ilgili hazırladığımız infografiği inceleyebilirsiniz!

Yanlış: Link İnşası devri sona erdi.

Doğru: Link inşası arama motorları tarafından doğal olması kaydı ile kabul edilebilir hale geldi.

link

2-3 yıl öncesine kadar SEO piyasasında adından sıkça bahsettiren ve SEO operasyonları için büyük bir çoğunluk tarafından kullanılan link inşası programları ile yapılan çalışmalar, yapılan yeni arama motoru güncellemeleri ile birlikte ceza almaya başladı. Organik çalışmalardan tamamen uzak olan ve sistematiği arama motorları tarafından fark edilen grey-hat/black-hat SEO çalışmaları, link inşasının öneminin tartışılmasına sebep oldu. Yapılan manipülasyon çalışmaları nedeniyle organik bir şekilde yürütülen çalışmaların önemi arttı. Burada son zamanlarda sıkça duyduğumuz “Paylaşılabilir içerik” mottosu ana hedef oldu. Çünkü paylaşılabilir içerikler sayesinde organik link almak gerçekten çok kolay!

Link inşasında kullanılan bir yöntem olan, sadece anahtar kelimelerle alınan linkler değerini yitirdi ve arama motorları bu tür link alımlarını spam olarak algılanmaya başladı. Bunun yerine, edinilen bağlantıların kullanıcı dostu olması, hedef siteye sağladığı ziyaretçi katkıları, hedeflenen sitenin konusu ile bağlantı verilen sitenin konu açısından ilişkili olması ve dönüşüm oranları (tıklanma, paylaşım, tartışma vs.) ön plana çıktı. Yani sadece link değeri yüksek sitelerden elde edilen linkler değil, bu linklerin ziyaretçi anlamında sağladığı katkılar önemli hale geldi. Bu konuda kitleleri yönlendiren sosyal medyanın da link inşasının bir kısmı olması kaçınılmaz oldu.
Yanlış: Google her zaman doğruları söyler.

Doğru : SEO üzerine çalışanların çoğu nasıl Google’ı manipule etmeye çalışıyorsa, Google da bu büyük çoğunluğu göz önüne alarak bizleri manipule etmeye çalışır.

Bildiğiniz üzere Google çoğu aracında kullanıcı ile tam olarak bilgi paylaşmaz. Bunun en güzel örneği Google Webmaster Araçlarında backlinklerin büyük çoğunluğunu gizlemesi olarak gösterebiliriz. Backlinkleri sorgulamak için ek araçlardan destek almak zorunda kalırız ( ahrefs, moz..) Bunun sebebini Google çalışanları algoritma güvenliği olarak gösteriyor. Bizler bu durumu Google’ın okyanusu temiz tutmak amacı ile elinde bulundurmak istediği koz olarak algılayabiliriz.

Google çalışanları zaman zaman kullanıcılara yanlış bilgiler verebilir veyahut bilgileri gizleyebilir. Bunun en güzel örneklerinden birisi de Google’ın eski çalışanı Matt Cutts olacaktır.

mattcuts

Webmaster ve SEO dünyası bu tweet üzerine Google PageRank’ın tamamen bittiğini, yerini yeni algoritmalara bıraktığını düşünmüştü. Oysa bu tweet’ten kısa süre sonra Google yeni bir PageRank güncellemesi çıkardı ve bunu da haksız verilen PageRank’ları geri almak adına yaptığını belirtmişti.

Henüz 8-9 gün önce, Google’ın Webmaster Trends Analisti John Mueller 6 Ekim 2014 tarihinde yaptığı konuşmadaPageRank’ın uzun süredir güncellenmediğini ve bundan sonra da güncellemesini beklemediğini belirtiyor. Bakalım önümüzdeki günlerde bizleri neler bekliyor J

Yazı dizimizin bir sonraki konusunu sizden gelecek olan yorumlara göre belirlemekten çok mutlu oluruz. Sorularınız, yorumlarınız ve eleştirilerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin!

Son olarak Twitter’da #SDBY etiketiyle siz de doğru bilinen SEO yanlışlarını paylaşabilir, uzmanlarımızla etkileşime geçebilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu