DAVET KODU İLE KAYIT OLANLAR İÇİN GEÇERLİDİR.

Overclock Nedir? Nasıl Yapılır? Zararları nelerdir?

Bir bilgisayar aldığınızda, bilgisayarınızın işlemcisi, belirli bir maksimum hızda çalışacak şekilde ayarlanmış olarak gelir. İşlemcinizi uygun soğutma ile bu hızda çalıştırırsanız, size herhangi bir sorun çıkarmadan iyi performans gösterecektir. Fakat, zaman içinde ilk işlemci hızıyla sınırlı kalmak istemeyebilirsiniz. Bu şekilde düşündüğünüzde işlemci hızını artırabilir ve onu saniyede daha fazla işlem yapmaya zorlayabilirsiniz. Bu işleme overclock denir.

Overclock nedir kısaca anlatmaya çalıştık. Şimdi biraz daha detaylandıralım.

Overclock yani hız aşırtma, bir bileşenin saat hızını artırmak, onu çalıştırmak için tasarlandığından daha yüksek bir hızda çalıştırmak eylemidir. Bu işlemler genellikle işlemci veya grafik işlemci için yapılır, fakat diğer bileşenlere de hız aşırtılabilir.

Bir bileşenin saat hızını artırmak, bileşenin saniyede daha fazla işlem gerçekleştirmesine neden olur. Tabii bu durumda ek ısı da üretilir. 

Overclock, bileşenlerinizden daha fazla performans elde etmenize yardımcı olabilir, ancak genellikle ek soğutma ve bakıma ihtiyaç duyar.

Overclock Ne İşe Yarar?

Overclock, işlemcinizi başlangıçta amaçlanandan daha yüksek saat hızlarında çalıştırmanıza olanak tanır. Bu, videoları veya fotoğrafları daha hızlı düzenleme, daha sorunsuz oyun oynama ve genellikle işleri biraz daha hızlı yapmak gibi avantajlar sağlar.

Oyun, işleme, kodlama veya sadece günlük görevleriniz için daha fazla performans istiyorsanız, daha yüksek hızda bir işlemci için overclock’u deneyimleyebilirsiniz. Bu, size yeni bir işlemci veya yeni bir bilgisayar almaktan maliyet açısından daha fazla tasarruf sağlayacaktır.

Overclock Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

İster eğlence için ister hız artırmak için yapıyor olun, aşağıdaki ipuçları kesinlikle sisteminizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.

1. İyi bir güç kaynağı edinin

Güç Kaynağı Ünitesi (PSU veya SMPS), sisteme temiz enerji sağlamaktan sorumlu olan birimdir. Gerekli güç sağlanamazsa aşırı yüklenme olur. Kaliteli PSU’lar herhangi bir talihsiz senaryoya karşı koymak için önlem almanız açısından önemlidir.

2. Stres testini öğrenin

Donanımınızı stres testi yapmazsanız overclock işleminin bir faydası olmaz. 

3. Hızı kademeli olarak artırın

Maksimum frekansı bulmak için her zaman kademeli olarak hız aşırtma yapın. Temel olarak hızı bir seferde sadece 5 MHz artırın ve stres testi yapın.

4. RAM saatini nasıl değiştireceğinizi bilin

Hız aşırtılabilir bir RAM’iniz varsa, onu nasıl kullanacağınızı ve zamanlamaları öğrenin. Çoğu kişi, temel saat ile RAM arasındaki ilişkiyi bilmeden basitçe temel saati artırır. Bu aynı zamanda NB frekansı için de geçerlidir.

5. Ortamı serin tutun

Odanızı 22 santigrat derece ve altına soğutmak size fazladan 200 MHz kazandırır.

6. İyi bir soğutucu edinin

İyi bir işlemci soğutucunuz yoksa, henüz overclock yapmayın. Yaparsanız, CPU’nuzun veya GPU’nuzun aşırı ısınacağından emin olun.

Ekran Kartlarında Overclock Nasıl Yapılır?

Bir GPU’ya hız aşırtmak, bilgisayarınızdan ekstra performans elde etmek için kolay bir ayarlamadır. Tehlikeli olsa da, bazı önlemler aldığınızda güvenlidir. Bilgisayarınızdan ekstra güç elde etmekle ilgileniyorsanız, GPU’nuzu overclock etmek isteyebilirsiniz.

Bir GPU’yu overclock etmenin birçok farklı yolu vardır. Tercih edilen yöntemlerden biri de CAM’dır. Çünkü CAM PC’niz için ücretsiz ve kullanımı kolay bir uygulamadır. Ayrıca, tek tıklamayla GPU hız aşırtma işlevi gibi birçok kullanışlı özellik sunar.

GPU’nuzu overclock etmeden önce, sonuçları öncesi ve sonrası karşılaştırabilmeniz için bir kıyaslama yapmanızı önerilir. Ayrıca dikkatli ilerlemeniz ve küçük aralıklarla hız aşırtma ayarlamaları yapmanız gerekir.  PC’nizle ilgili endişeleriniz varsa, ayarlamalar arasında karşılaştırmalar da yapmalısınız.

Bir GPU’yu 5 kolay adımda nasıl hız aşırtacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Tuning Tab sekmesine tıklayın.
  2. Overclocking Tab sekmesine tıklayın.
  3. Güç Sınırını – Power Limit ayarlayın.

Grafik kartınızın Güç Sınırını ayarlamak, daha fazla (veya daha az) güç çekmenize olanak tanır. İstediğiniz ofsete ulaşana kadar kaydırıcıyı sağa hareket ettirin. 

4. Çekirdek Saatini – Core Clock ayarlayın

Grafik kartınızın Çekirdek Saati’ni ayarlamak, hız aşırtma üzerinde en büyük etkiye sahip şeydir. İstediğiniz ofsete ulaşana kadar kaydırıcıyı sağa hareket ettirin. Nvidia GPU’nuz varsa bu sayıyı 150, AMD GPU’nuz varsa 50 artırmanız tavsiye edilir.

5. Bellek Saatini – Memory Clock Ayarlama

Grafik kartınızın Bellek Saati’ni ayarlamanın hız aşırtma üzerinde daha küçük bir etkisi vardır. İstediğiniz ofsete ulaşana kadar kaydırıcıyı sağa hareket ettirin. Çekirdek saat ofsetini ikiye katlayarak bu sayıyı artırmanız tavsiye edilir.

İşlemci Overclock’u Yapmak Bilgisayarınızda Hasara Neden Olur Mu?

Overclock, bilgisayarınızın yapabileceğinden daha fazla performans göstermesi açısından kesinlikle yararlıdır. Mevcut bileşenlerinizi “yükselterek” paradan ve zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur. Ancak, yalnızca uygun bilgi, deneyim ve rehberlikle yapılmalıdır. Yanlış bir hareket, sisteminizin tamamen yok olmasına neden olabilir. Bu nedenle, overclock ile ilgili yeni yeni araştırma yapmaya başladıysanız, bilgisayar bileşenlerini overclock etmenizi önermiyoruz. Yapsanız bile, profesyonel tavsiye alın veya çok minimum düzeyde ince ayar yaparak başlayın.

Overclock yapmak hakkında deneyimli olsanız bile işlemci overclock’u yapmak, grafik kartına overclock yapmaktan daha karmaşık bir süreçtir.

Peki işlemci overclock’u yapmak bilgisayarınızda hasara neden olur mu?

Her işlemci farklıdır ve her anakartın farklı BIOS seçenekleri vardır. Herkes için işe yarayacak bir overclock kılavuzu sağlamak mümkün değil. Fakat yine de kısaca özetlemeye çalışalım.

Bir bilgisayardaki işlemci overclock’u, grafik kartından çok daha karmaşıktır. İşlemci, sistemdeki diğer tüm bileşenlerle etkileşime girdiği için işlemcideki basit değişiklikler, sistemin farklı yerlerinde hasara neden olabilir. İşlemci üreticilerinin herhangi bir işlemcide hız aşırtmayı engelleyen kısıtlamalar getirmeye başlamasının ana nedeni budur. Bu, “clock locked” olarak adlandırılan şeydir. Esasen, işlemciler yalnızca belirli bir hız ile sınırlıdır ve bunun dışında ayarlanamaz. Bir işlemciyi overclock etmek için, özellikle kilitsiz modeli çalıştıran bir sistem satın almanız gerekir. Hem Intel hem de AMD, genellikle işlemci model numarasının sonuna bir K ekleyerek bu işlemciler için tanımlar verir. Düzgün bir şekilde kilidi açılmış bir işlemciye sahip olsanız bile, bir yonga setine ve hız aşırtma için ayarlamalara izin veren BIOS’a sahip bir ana kartınız olması gerekir.

Yukarıda sizinle overclock’un ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl overclock yapacağınızı paylaştık. Siz daha önce overclock yaptınız mı? Eğer yaptıysanız, içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

Son Paylaşılan Makaleler ;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu