DAVET KODU İLE KAYIT OLANLAR İÇİN GEÇERLİDİR.

Neden YouTube’da Var Olmalıyız? YouTube’un Az Bilinen Yönleri

Dünyanın en çok kullanılan video paylaşım platformu YouTube, yakın dönemde ülkemizde de sunduğu format ve hizmetlerle gelişimini sürdürüyor. 2019 yılı verilerine göre 2 milyar aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşan YouTube’un Instagram’dan 2.6 kat daha fazla kullanıcıya hizmet verdiğini söyleyelim.

2006 yılında yaklaşık 1.7 milyar dolar karşılığında YouTube, Google tarafından satın alınmıştı. Bugünkü değeri 200 milyar dolar civarında olarak değerlendirilen YouTube, günde 5 milyar video izlenmesine ev sahipliği yapıyor.

Marka pazarlama stratejisi oluşturulurken, olmazsa olmaz kanallardan biri olan sosyal medya platformlarının, en önemli öncülerinden biri olan YouTube, video bazlı paylaşım standardı sebebiyle diğer sosyal medya plaformlarına kıyasla var olması çok daha meşakkatli olan bir mecra.
Peki YouTube’a neden önem vermeliyiz? Gerçekten sürekli video üretmek ve YouTube’da aktif olmak için bütçe, zaman ve odak ayırmaya değer mi? YouTube hakkında az bilinen gerçekleri sizlerle paylaşmak istedik!

1- YouTube bir sosyal medyadan çok daha fazlası

YouTube denince akla hemen bir video paylaşma platformu geliyor. Ancak çoğu zaman unutulan bir konu var ki, en az ilk tanımlama kadar önemli. YouTube dünyanın en çok kullanılan ikinci arama motoru. Birincisi de YouTube firmasının sahibi olan Google’dan başkası değil. Dolayısıyla YouTube’da var olmak, aylık 3 milyarın üzerinde arama pazarından da pay almak anlamına geliyor.

Özellikle video’nun gerçek bir ihtiyaca yönelik tasarlanmış olması veya hedef kitlenin sürekli ilgisini çekebilecek nitelikte olması halinde arama esnasında uzun süre marka görünür olacaktır. Başka bir deyişle video içeriğin YouTube’da bulunabilirliği diğer sosyal medya mecralarına göre potansiyel olarak çok daha yüksek. Yıllar sonra bile izlenme almaya devam edebilir.

2- 35+ YouTube’un en hızlı büyüyen yaş grubu

YouTube denince her zaman genç internet kullanıcılarının büyük oranda kullandığı bir platform akla geliyor. Ancak önümüzdeki dönemde bu değişebilir. 35 yaş üzeri YouTube kullanıcıları ortalamadan 1.6 kat daha hızlı artıyor. Özellikle yeni ürün keşfetme hedefiyle YouTube kullanımı yapan 35 yaş üzeri kullanıcılara ulaşmak için YouTube işbirlikleri kesinlikle değerlendirilmeli. ComScore’a göre YouTube her ay çevrimiçi yetişkin kesimin %95’ine ulaşabiliyor.

Ülkemizde de geçtiğimiz senelerde NeyseNe, Kutsal Motor, Eflatun TV ve daha birçok daha yüksek yaş grubunu hedefleyen kanallar görmek mümkün. HaberTürk, CNN Türk, NTV gibi politika ağırlıklı içerikler yayınlayan kanalların son senelerde aylık görüntülenmelerinin 5 kata kadar artış gösterdiğini de ekleyelim.

3- Kullanıcıların %60’ı televizyon yerine video platformlarını tercih ediyor

Kullanıcılara kendi zamanlarını kontrol etme gücünü geri veren on-demand platformların etkisi gün geçtikçe artıyor. Lineer bir yayın akışından ziyade kullanıcının istediği zaman istediği yerde seçtiği programı izleyebildiği düzen kullanıcı tarafında karşılık bulmuşa benziyor. YouTube da bu konudan payını alıyor. Kullanıcıların %60’ı televizyon yerine video izleme platformlarını tercih ediyor.

4- Kullanıcıların izlediği videoların %70’ine YouTube algoritmaları karar veriyor

Benzer video’lar, trend’ler, arama sonuçları ve çok daha fazlası. YouTube algoritmaları sürekli olarak kullanıcılarına video öneriyor. YouTube’da video izlenmelerinin %70’i YouTube’un algoritmalarıyla kullanıcılara önerdiği video’lardan oluşuyor. Dolayısıyla YouTube için tam bir keşfetme platformu dememiz yanlış olmaz. Markalar için bunun ne kadar önemli olduğu aşikar. Özellikle, marka içeriklerini, mecraya göre iyi optimize edebilmek, hedef kitleye yönelik sürekli video içerik üretebilmek, farklı konseptleri ve iş birliği modellerini hızlı bir şekilde test edebilmek, büyük önem taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu