DAVET KODU İLE KAYIT OLANLAR İÇİN GEÇERLİDİR.

Google Disavow Nedir? Nasıl kullanılır?

Ekim 2012’de tanıtımı yapılan Google Disavow Tool, Google’ın, belli sitelerden gelen linklerin, sizin sitenize yönlendirme yapıp yapmasına karar verebilmenize imkan sağlayan aracıdır.  Eğer bir web site sahibi ya da SEO uzmanı iseniz, Google’ın, arama sonuçlarının sıralanmasında bir numaralı faktör olarak backlinkleri aldığını muhtemelen biliyorsunuz. Fakat web sitenizin domain otoritesini ve sıralamalarını artırmak için  sadece bir dizi backlink almak yeterli değildir.  Google’ın algoritmalarını memnun etmek hiçbir zaman basit olmamıştır.

       Google genelde web sitenizin link profilinin, yüksek itibara ve yüksek domain otoritesine sahip sitelerden gelen linklerden oluşmasını ister. Kaliteli backlinklere sahip bir siteyi daha güvenilir olarak değerlendirir.  Sitenize gelen backlinklerin kaliteli olup olmadığını anlamak için kullanılabilecek belli faktörler vardır.  Web sitenize gelmesini kesinlikle  reddetmeniz gereken  linkler arasında, illegal içerikli sitelerden gelen linkler, düşük domain otoritesine sahip sitelerden gelen linkler, spam sitelerden gelen linkler ve whois sitelerinden gelen linkler sayılabilir.  İşte Google Disavow, tam da bu noktada işe yarayacaktır. Bu araç sayesinde, web sitenize yönelik zararlı backlinklerden daha kolay şekilde kurtulabilirsiniz.

Google Disavow Nasıl Kullanılır ?

Google Disavow kullanmaya başlamadan önce,  hangi linkleri reddedeceğinizi iyi belirlemeniz gerekir. Bunu, bir insanın sağlık durumuna benzetebilirsiniz. Eğer doktora gidip muayene olmazsanız, vücudunuzda nelerin yanlış gittiğini bilmezsiniz. Aynı koşullar, backlink profiliniz için de geçerlidir.  Bu yüzden ilk olarak, mümkün olduğu kadar çok sayıda back linkinizi toplayın. Backlinklerinizin bir kısmını Google Search Console aracılığı ile görebilirsiniz. Fakat kapsamlı bir çalışma için, Google’ın gösterdiklerinden daha fazlasına ihtiyaç vardır.  Bu yüzden, profesyonel site-dışı SEO araçlarına ihtyiaç duyulur.  Ahrefs, Seomoz, Link Detox gibi araçlar kullanılarak zararlı backlinkler tespit edilebilir.

         Hangi linklerin web sitenizin gücüne zarar verdiğini tespit etmekten sonra, sıra Google Disavow kullanarak bu linkleri reddetmeye gelir.  Google Disavow kullanarak linkleri reddetmenin adımları da şu şekilde sıralanabilir.

  • İlk olarak  google.com/webmasters adresine gidip oturum açılır
  • Oturum açtıktan sonraki ekranda yönetmekte olduğunuz web siteleri görünür. Link reddetme işlemini hangi web sitesi için yapacaksınız o siteyi seçin
  • Site seçimi yaptıktan sonra, kontrol paneli seçeneğine tıklayın ve ‘’arama trafiği’’ni seçin
  • Sonrasında karşınıza çıkacak seçeneklerden ‘’sitenize bağlantılar’’ seçeneğini seçin.
  • Sitenize bağlantılar’ı tıklamanızın ardından, web sitenize giden toplam link sayısını görürsünüz. Sitenize link veren tüm web siteleri bu başlık altında görünür. Bu ekranda da ‘’diğer’’ seçeneğine tıklamanız gerekir.
  •  Diğer seçeneğine tıklamanızın ardından, sitenize backlink veren tüm web siteler liste halinde görünür. Bu sitelerin zararlı olanlarını not defterine kaydetmeniz gerekir.
  • Gözden kaçırılmaması gereken bir nokta;  backlink listesi yaparken eğer link belirleyerek liste yapacaksınız, linklerini reddetmek istediğiniz siteleri http://xyz.com/konu/abc şeklinde, eğer domain ile engelleme yapacaksanız domain: xyz.com şeklinde belirtmeniz gerektiğidir  Daha sonra bu .txt dosyasını kaydedin.
  • Dosyayı kaydettikten sonra, google.com/webmasters/tools/disavow-links adresinden karşınıza çıkacak sayfada, sıralanacak web sitelerinden linklerini reddetmek istediğiniz siteyi seçerek ‘’Bağlantıları reddet’’ butonuna tıklayın.
  • Bağlantıları reddet seçeneğini tıkladıktan sonra engellemek istediğiniz backlinkleri yazdığınız .txt dosyasını yükleyebileceğiniz  bir kısım çıkacaktır.Burada görünen ‘’dosya seç’’ butonuna tıklayıp .txt dosyanızı seçin ve ‘’göndere tıklayın. Bunu da tamamlamanızın ardından, işlem bütünüyle tamamlanmış olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu