DAVET KODU İLE KAYIT OLANLAR İÇİN GEÇERLİDİR.

Marka Tescili Nasıl Yapılır ?

Marka tescili ile patent genelde birbirine karıştırılan kavramlardır. Marka tescili, herhangi bir grubun ya da satıcının mallarını, hizmetlerini tanıtmak, rakip firmalardan ayrılmak amacıyla oluşturduğu her türlü tasarımsal figürdür. Bu figürler işaret, renk, sayı ya da terim olarak karşımıza çıkabilir. Marka tescili ile firmalar kendilerine ait kurumsal bir imza oluşturmuş olurlar. Marka tescili aynı zamanda hukuksal düzeyde firmaları koruma ve güvence altına alır. Marka değeri tabiri bugün belli standartlara sahip olan şirketler için sıklıkla kullanılıyor. Örneğin Facebook, Pepsi, Audi, Nike, marka değeri oldukça yüksek oluşumlara örnektir. Büyük şirketlerin marka değerleri bizzat mali kaynaklardan kat kat fazladır. Bu noktada büyük oynayan firmalar için erken marka tescili son derece önemlidir. 

Eğer bir iş modeli ya da ürün geliştirilme aşamasındaysa marka tescili es geçilmemelidir. Geç kalırsanız birileri elinizdeki hakları siz fark etmeden alıverir. Bu konuda ne yazık ki yüzlerce örnek sıralamak mümkün. Markanın hukuki olarak korunması, herkes için sınai bir hak olarak kabul görür. İlerleyen dönemlerde markanın korunmasına dair olası anlaşmazlıkların önüne bu sayede erkenden geçebilirsiniz.

Haksız Rekabeti Engelliyor

Marka tescilleri aynı zamanda oluşabilecek haksız rekabetlerin önüne geçer. Marka tescili, domain alımlarından taklit ürünlere dek pek çok konu başlığı altında incelenebilir.  Öngörü ve vizyon sahibi her şirket, marka tescili işlemini gerçekleştirmek durumundadır. Tescili yapılmayan markalar maalesef haksız bir rekabetin oluşmasına neden olur. Son dönemde marka tescil işlemleri konusunda özel danışmanlık hizmeti veren kurumlar oluşmaya başladı. Geleneksel yöntemlerin dışında daha ucuz ve dijital çözümlere başvurmak da mümkün olabiliyor.

Hangi Markalar Tescil Edilebilir?

Bugün itibariyle özgün ve ayırt edici şartını karşılayan her türlü markayı tescil etmek mümkün. Sicilde gösterilmeye uygun düzeyde somut işaretler, ses, renk, sayı ya da harfler, marka tescilinde rol oynar. Bütün bu materyaller bir şekilde bir markayı diğerinden ayıran özgün işaretler olarak kabul edilir. Ayırt edicilik bu noktada en önemli ölçüdür. Bugün insanlara ait isim ve soyisimler dahi marka tescili kapsamında değerlendiriliyor. 2017 yılındaki değişikle beraber; sicilde gösterilmeye uygun ise sesler dahi tescil edilebilir. Soyut renk sahibi işaretler başlı başına tescil edilemezdi. Bu durum tek renkler için de geçerliydi. Çünkü kurum tek rengin ayırt edici bir özelliğe sahip olmadığını savunuyordu. Oysa yapılan değişiklikle beraber renkler artık tek başlarına marka tescili için yeterli görülebiliyor. Bu kanunun kabul edilmesi marka sahiplerinin elini biraz daha rahatlatmaya başladı. Bu arada marka ile bütünleşen bazı sloganlar da marka tesciline tabii tutulabilir. 

Marka Tescili Ne Kadar Sürer?

Marka tescil işlemleri ortalama 1 sene sürer. Markaya dair resmi koruma için başvuru sonucu değil, bizzat başvurunun yapıldığı tarih baz alınır. Marka tescili, bazı özel durumlarda daha kısa ya da daha uzun sürebilir. Bu biraz da markayla ilgili özel koşullara ve itiraz süreçlerine de bağlı bir durum diyebiliriz. 

Marka Tesciline Kararı Etkileyen Noktalar?

TPE Markalar Dairesi Başkanlığı, bütün başvuruları büyük bir titizlikle inceler. Kararla alakalı kriterler her dönem belli değişikliklere uğrar. Bu, tamamen kurumun dönemsel stratejisi ile alakalı bir durum. Değerlendirmeler, her dosyaya özgün olarak ele alınır. Her dosyanın kendine has özel bir hikayesi vardır. Bütün dosyaları standart kriterlerle değerlendirmek doğru bir yönelim değildir. Yine de dikkat edilen bazı önemli noktaları atlamamak gerekiyor. Örneğin slogan tescillerinde tanımlayıcı bir özelliğin bulunmaması gerekiyor. Başka markalarla kıyaslama ya da kalite bildirimi, sloganlar için handikap yaratır. İbarelerde ya da şekillerde ayırt edicilik baz alınır. Özel durumlar haricinde şehir ya da ülke isimleri için tescil işlemleri yapılamaz. Aynı zamanda dini değerleri ifade eden semboller ya da işaretlere de pek olumlu bakılmaz.

Tescilli Markanın Kullanımı

Tescil edilmiş bir markayla alakalı olarak ihlallerde bulunmuş iseniz sizi ağır cezalar bekliyor. 2009 senesinde bu konuda yeni bir düzenlemeye gidildi. Söz konusu ihlallerde 1 sene ile 3 yıl arasında değişen cezalar söz konusu. Aynı zamanda adli para cezaları uygulanıyor. 

Marka Tescili Başvurusu Nasıl Yapılıyor?

Marka tescili ile alakalı olarak başvurular şahsi olarak ya da online ortamlarda yapılabiliyor. Başvuru sahibinin, söz konusu işletmenin sahibi olması gerekmiyor. Başvuru sahiplerinde tacir olma koşulu kesinlikle aranmıyor. Gerçek kişiler de söz konusu kurumlara giderek marka tescilinde bulunabiliyor. Her marka, apayrı bir başvuru dosyasına ihtiyaç duyar. Çok sayıda markayı aynı dosya içinde eritmeniz mümkün değildir. 

Bu noktada elbette marka tescili ile alakalı başvuru formunu eksiksiz doldurmak önemlidir. Marka tescilinin yapılacağı kurumun web sayfasından bu formu ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Başvurunun merkezinde yer alan hizmetlerin detaylı listesi istenen evraklar arasındadır. Ayrıca başvuru ile alakalı ücretin ödendiğine dair dekontu görevlilere teslim etmeniz gerekiyor. Bu konuda resmi onay ya da ret yetkisi olan kurum TPE’dir. Hemen her şehirde TPE’ ye ait bir temsilcilik bulunur. Bu konuda özel danışmanlık şirketlerinden de destek alabilirsiniz. Başvuru süreci genel olarak; ilk başvuru, başvurunun sınıflandırılması, başvurunun TPE tarafından yayınlanması, başvuru itirazlarının beklenmesi ve değerlendirilmesi ve başvurunun karara bağlanması gibi aşamalardan oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu