Kobi’ler İçin Dijital Pazarlama Rehberi – Tavsiyeler ve Stratejiler
Günümüzde internetten reklam yapmak popülerleşti ve gittikçe artıyor. Özellikle sosyal medya uygulamalarından reklam yaparak ve işletmesini büyütmek için dijital pazarlama kanalları kullanan KOBİ’ler neleri doğru neleri yanlış yapıyorlar?
Bazı işletmeler şehrindeki herhangi bir dijital reklam ajansıyla çalışırken, bazıları küçük bütçelerle kendileri bu işi yapmaya çalışıyor. Siz de dijital pazarlama kullanarak işletmenize katkı sağlamak istiyorsanız bu rehber size göre. Bu içerikte küçük-orta işletmeler neler yapmalılar, stratejiler nelerdir her şeyi en detaylı halde örneklerle anlatacağım.
Orta ve büyük ölçekteki şirketler bu işi hem içerisinde bir ekip kurarak hem de çeşitli noktalarda destek alabildikleri profesyonel ajanslarla sağlıyorlar.
Orta ölçekli tüm şirketler bu şekilde olmasa da dijitale (internet sektörüne) daha yakın olan orta ölçekli şirketler bu şekilde yapıyorlar. Büyük ölçekli her işletme bu işi çok daha profesyonel yönetmek zorundadır.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Dijital Pazarlamayı Nasıl Kullanmalı?
Her şeyden önce dijital pazarlama, sosyal medya reklamlarından arama motoru reklamlarına, e-posta pazarlaması yapmaktan satış-ortaklığı pazarlama yöntemlerine kadar çok geniş bir kavramdır.
Kobi’ler bu yöntemlerden sosyal medya reklamları ve arama motoru reklamlarını tercih ediyorlar. Bu yanlış da değil, diğer yöntemleri uygulamak için bir ekip, içerik üretimi ve websitesi gerekli olabilir.
Örneğin: Lokal bir restaurant olduğunuzu varsayarsak sosyal medya reklamları ve arama motoru reklamlarını kullanmak en ideal dijital pazarlama kanallarıdır.
Peki, her küçük-orta ölçekteki işletmeler bu şekilde mi reklamlar yapmalı?
Tabiki hayır!
Mesela, hırdavatçı olduğunuzu düşünelim. Sosyal medya reklamlarıyla yeni müşteri kazanmanız ya da değerli bir dönüşüm sağlamanız çok mümkün değildir.
Potansiyel müşterilerinize erişebilmek için arama motoru reklamlarını kullanmanız daha doğru olacaktır.
Bu konuyu daha net anlatmam gerekirse, instagram’da gezinirken bir anda hırdavatçı reklamı görüp ihtiyacım olmayan bir şeyle etkileşime geçmem mümkün değil. Ama ihtiyacım olduğunda yakınımdaki hırdavatçıları Google’da ararım ve sonuçlar arasından bir seçim yaparım.
Yerel bir hırdavatçı ve benzeri dükkanınız varsa sosyal medya reklamlarına bütçenizi harcamamanızı tavsiye ediyorum. Eğer internette reklam yapmak istiyorsanız Google reklamlarını kullanmanız daha doğru olacaktır.
Peki restaurantlar neden sosyal medya reklamı yapmalılar?
İnternette yerel bir hırdavat dükkanıyla restaurant arasında fark vardır. Yemek görselleri ve videoları ile işletme bilinirliğini arttırmak için sosyal medyayı kullanabilir.
Başka bir restaurant örneği düşünürsek; bulunduğu bölgede eve sipariş miktarını arttırmak istiyorsa bunun için Google reklamlarını kullanabilir. Pizza satan bir işletmeyseniz, bulunduğunuz bölgede Google’da “pizza siparişi” araması yapan kişilerin karşısına çıkabilir ve doğrudan telefonunuzu aramasını sağlayabilirsiniz.
Her restaurant sosyal medyada olmalı diye bir kaide yok. Hatta işin aslını söylemem gerekirse, eğer bu işlerden anlamıyorsanız ya da sizin ilgilenemeyeceğiniz bir şeyse kesinlikle bu işe girişmeyin. Eğer bu işin işinize faydalı olacağını düşünüyorsanız bununla ilgili bir kişi istihdam edin ve içerde çözün. Dijital ajanslara kesinlikle paranızı kaptırmayın. Dediğim gibi eğer bu işlerle ilgilenmeyen birisiyseniz zaten ne olduğunu çok anlamadığınız bir şeye para harcamış olacaksınız. Ne kadar faydalı ne kadar zararlı ya da iyi mi kötü mü gibi ayrımları doğru analiz edemeyecekseniz, ajanslara ve bu işlere kesinlikle çok fazla bütçe ayırmayın.
Şimdi diyeceksiniz ki: “Kardeşim sen hem internette reklam yapın, internette görünür olun diyorsun hem de bu işlere bulaşmayın diyorsun, ne yapacağımızı şaşırdık.”
Evet, kafanızı karıştırmış olabilirim. Aslında demek istediğim şu, küçük ölçekte bir işletmeyseniz ve kendiniz bu işleri bilmiyorsanız sosyal medya ve internet işleriniz için bir kişi istihdam edin. Böylece yapılan işleri anında kontrol edebilir ve merak ettiğiniz yerleri sorabilirsiniz.
Ama… Bunu yapmak yerine bilmediğiniz bir konuda dijital ajanslardan destek almak istediğinizde size bir faydası olmayacak.
Neden Faydası Olmayacak?
Bilmediğiniz, anlamadığınız herhangi bir işi sizden tamamen bağımsız birine yaptırdığınızda ne olursa olsun fayda sağlamanız zor. Öncelikle bilmediğiniz bir alan olduğu için zaten faydayı ölçemeyeceksiniz. Karşınızdakinin doğru söyleyip söylemediğini anlayamayacaksınız.
Kobi’ler Dijital Reklam Ajanslarını Nasıl Seçmelidir?
Sektörde küçük ve orta ölçekli işletmelere hizmet veren ajanslar o kadar fazla ki doğru dijital reklam ajansı nasıl seçilir gerçekten büyük bir muamma.
Kobi’lere hizmet veren dijital reklam ajansları arasında elbette iyiler de var ancak ajansların sayısı çok fazla olduğu için ne yazık ki hizmet kalitesi rezalet olan yüzlerce ajans var.
Bir önceki paragraflarda yazdığım gibi bu işten anlamıyorsanız asla bir ajansla çalışmayın. Çünkü sizi çok kolay atlatacaklardır. Ama sizi atlatmaları için geçerli bir sebepleri de var.
Bu işlerden anlamadığınızı kabul edip geliyorsanız ve işin nasıl yapılacağına dair konuşmaları anlamayıp sadece istediğiniz şeye odaklanıyorsanız, size hiçbir zaman doğru veriler vermeyecekler.
Mesela, galeri sahibi olduğunuzu düşünelim bu işlerden anlamadığınızdan bir dijital ajansla görüşüyorsunuz. Size belli bir bütçe harcamanız gerektiği söyleniyor ancak siz hem işi bilmediğiniz hem de güvenmediğiniz için 500 TL gibi komik bütçeler veriyorsunuz. Bu bütçenin harcanması karşısında da araba satmak istiyorsunuz!? Biraz matematikle böyle bir saçmalığın olmayacağını biliyor olmanız gerekir.
Dijital reklamlar için hedeflenebilir, ölçeklendirilebilir ve ölçülebilir diyoruz ama bunlar bir optimizasyon süreci ve belli bütçeler harcanarak gelinen sonuçlardır.
Demek istediğime gelirsek, hem işten anlamıyor hem de bir ajansla bu işi yürütmek istiyorsanız sizin saçma isteklerinize kafa sallayacaklardır.
Çünkü küçük ölçekli işletmelere yönelik hizmet veren ajanslar gelirlerini bu sirkülasyondan kazanıyorlar.
Nasıl yani?
Küçük ölçekli işletmeler, bu ajanslara gittikleri zaman belli bir hizmet bedeli ödemeliler bunun yanında bir de reklam bütçesi ödemeliler. Ancak bu işlere –güvenilmez– olarak baktığınız için veya o kadar para harcayamam dediğiniz için küçük bütçeler veriyorsunuz. Ne acıdır ki bu ajanslar bu bütçeleri kabul ediyorlar. Aradan birkaç ay geçtikten sonra siz herhangi somut bir şey göremediğiniz için bu işten vazgeçiyorsunuz ve işi bitiriyorsunuz.
Ajanslar için bu döngü sürekli olduğu takdirde para kazanmaya devam edebiliyorlar. Uzun süreli müşterileri ya da beraber iyi bir çalışma yürüttükleri pek müşterileri olmuyor.
İşin bir diğer kötü tarafı ise bu ajanslar sürekli bu şekilde çalıştıkları için içerideki kişilerin bu konularda uzman olmasına gerek duymuyorlar. Çünkü yaptıkları işler sürekli iyileştirme yapamadıkları veya kendini geliştiremedikleri alanlarda olduğu için yarım saatte sizin de öğrenebileceğiniz bilgilerle işinizi yapmaya çalışıyorlar.
Bu durumun işletmeler tarafından olan hatası ise eğer aylık 300, 500 TL gibi bütçelerle iş yaptırmaya çalışırsanız içerde o işi yapanların uzman olmasını bekleyemezsiniz.
Peki ajansı nasıl seçeceksiniz?
Eğer bu işten anlamadığınızı kendiniz de biliyorsanız, sizin her dediğinize evet diyen bir ajansla çalışmamalısınız. Çünkü siz bilmediğiniz bir konuda konuşuyorsunuz ama onaylanıyorsunuz, ne kadar doğru sizce…
Bu iş için gerçekten küçük bütçe ayırabiliyorsanız o zaman yaptığınız çalışmaları sadece prestij çalışması olarak düşünün. Karşılığında satışların patlamasını beklemeyin, bilinirlik kazanmak amacıyla bu çalışmaları yapın.
Kobi’ler İçin Dijital Pazarlama Tavsiyeleri ve Stratejileri
Aslında yazının başından beri konuştuğumuz her şey dijital pazarlama tavsiyeleri ve stratejileri içeriyor. Hatta küçük bütçelerle neyi amaçlamanız gerektiği, hangi platform daha doğru olur ve bu hizmeti dışarıdan alırken nelere dikkat etmeniz gerekir birçok şeyi konuştuk.
Ama dediğim gibi her işletme için instagram’dan reklam vermek doğru bir strateji olmayabilir. Yine Facebook’ta reklam vermek instagram ile benzer sayılır.
Aslında her ne kadar Facebook ve Instagram reklamları için de bir uzmanlık gerekse de, özellikle analiz etme, ölçeklendirme vs. gibi durumlarda ama zamanla kendiniz reklam vererek öğrenebilirsiniz. Büyük ihtimalle daha önceden birkaç kez “gönderiyi öne çıkar” butonu kullanarak basit bir reklam bile oluşturmuş olabilirsiniz. Yabancı değilsinizdir diyebilirim.
Ama Google’da reklam vermek konusuna geldiğinde işler karmaşık bir hal alacaktır. Çünkü Google bir sosyal medya uygulaması değil, paylaştığınız bir fotoğrafı hemen istediğiniz bir alanda öne çıkarmanız mümkün değil. Bu konuda kesinlikle profesyonel destek almanız gerekiyor.
Kısaca, küçük ölçekli bir işletmeyseniz bütçenizi hangi alanda harcamanız gerektiğini bilmelisiniz. Verdiğim örneklerden çıkarım yaparak kendi işletmenize uygun reklam kanalını seçerek profesyonel destek almak için araştırmalara başlayın.
Örnek Çalışmalar
Benzer iki sektör üzerinden stratejilerin ne kadar farklılaşabildiğini anlatmaya çalışacağım.
Bir kuaför dükkanımız ve bir de güzellik salonumuz olduğunu varsayalım.
Kuaför dükkanımızda daha çok saç kesim-bakım gibi hizmetler bulunuyor, güzellik salonumuzda ise kalıcı makyaj-manikür gibi hizmetler bulunuyor.
İki işletmemiz için de Instagram’ı etkili kullanmaya çalışabiliriz. Biri için saç kesim şekilleri, farklı saç boyama teknikleri gibi içerikler üretirken diğerinde daha makyaj, belki yaşam-tarzı öne çıkaracak paylaşımlar yapabiliriz.
Pazarlama ve reklam çalışması yapmak istediğimizde ise, iki işletme de randevu almak isteyecektir. Bunun için Google reklamlarını kullanarak müşterilerine daha kolay ulaşacaklardır. Ayrıca müşteri bilgilerini de bir dosyada tutarak Instagram ve Facebook reklamları için kullanabilir ve etkili bir pazarlama çalışması yürütmüş olurlar.
Güzellik salonumuz için yeni gelen bir ürün veya hizmeti tanıtırken ise yine benzer stratejileri kullanarak reklam yapabiliriz. Eğer müşteri bilgilerimiz varsa Facebook ve Instagram’da bilinirlik reklamlarıyla yeni hizmetimizi tanıtabiliriz. Hatta merak uyandırıcı bir şekilde yapıldığında bu reklamlardan başarı elde etmek daha kolay olacaktır. Reklamlara tepki veren potansiyel müşteriler işletme hesabına mesaj atacaklardır, mesaj atan kişileri bir havuzda toplayarak yeniden hedefleme yapmak ve yeni müşteriler bulmak için kullanırız.